fbpx

De eerste campagnes om daar iets aan te doen, al dan niet tijdelijk, dienen zich aan. Het CDA in Tilburg brengt de aloude hospita terug in beeld: de partij roept Tilburgers op een kamer in huis beschikbaar te stellen.

Grootste problemen voor buitenlandse studenten

De universiteit verwelkomt die actie. Zelf gaat ze inzetten op de solidariteit van studenten. Hun wordt gevraagd slaapplaatsen aan te bieden aan eerstejaars die in de eerste maanden nog geen eigen woonruimte hebben kunnen vinden. Studenten uit het buitenland hebben daar de grootste problemen mee.

Dat de Tilburgse campus er honderden studenten extra bij krijgt, zowel Nederlandse als uit het buitenland, is geen boude voorspelling. Tilburg University houdt daar ook rekening mee, maar waagt zich nog niet aan het noemen van getallen. ,,Veel studenten schrijven zich bij twee of drie universiteiten in, hun uiteindelijke keuze wordt pas laat duidelijk”, zegt een woordvoerder. ,,Maar we voorzien flinke groei en dus meer krapte op de woonruimtemarkt.”

Studentenverenigingen schieten te hulp

De universiteit is zelf geen verhuurder, ze kan wel anderen aansporen in actie te komen. Zo sloot ze vorige jaren een deal met het hostel Roots in de Tilburgse binnenstad om ‘gestrande’buitenlandse studenten een eerste onderdak te geven. De nieuwe ‘student helpt student’-campagne gaat via social media verlopen. Studentenverenigingen schieten daarbij te hulp, aldus de woordvoerder. De universiteit denkt nog na over meer acties, daarover is in de tweede helft van augustus meer duidelijk.

Het CDA noemt het een verantwoordelijkheid van de stad om studenten een ‘welkom-gevoel’ te geven en gastvrij te ontvangen. ,,Campings, hostels of een logeerbedje zijn niet de gewenste woon- en slaapomgeving voor een student”, zegt raadslid Ton Gimbrère. ,,Een goed alternatief is het huren van een kamer bij een hospita. Al was het alleen maar om de eerste tijd te overbruggen en in ieder geval dichter bij de opleiding te wonen.”

Informatiebijeenkomst voor mensen met ruimte

De partij hoopt inwoners die ruimte in hun huis over hebben te bewegen die voor kortere of langere tijd aan te bieden. Daartoe organiseert ze op dinsdag 13 augustus (19.00 uur) een informatiebijeenkomst in grand-café Esplanade op de campus van de universiteit.

Gimbrère: ,,We hopen dat bezoekers zich daar een goed beeld kunnen vormen over wat het betekent als je iemand op kamers hebt. Een hospita komt vertellen hoe leuk zij het vindt om een student in huis te hebben, een buitenlandse student vertelt wat die verwacht aan voorzieningen. Het bureau BDO geeft uitleg over fiscale aspecten. Veel mensen weten niet dat je voor verhuren van een kamer geen vergunning nodig hebt. En ook niet dat 5.367 euro aan inkomsten door kamerverhuur belastingvrij zijn.

Bron: https://www.bd.nl/tilburg-e-o/studentental-in-tilburg-stijgt-hard-acties-voor-kamers-op-komst~a437fa53/?referrer=https://www.google.nl/