fbpx

Studenten tijdens intro Universiteit Leiden

Internationale studenten die na hun afstuderen in Nederland hier blijven werken, leveren onze schatkist per jaar in totaal 1.570 miljoen euro op. Dat blijkt uit een berekening van kenniscentrum EP-Nuffic op basis van cijfers van het CBS en CPB.

Ongeveer een kwart van de internationale studenten blijft op dit moment in Nederland na de studie. Dat zijn met name studenten die een bètastudie hebben voltooid. In de studierichtingen Techniek, Gezondheid en Natuur is de kans op een baan groter dan in andere sectoren.

161 nationaliteiten

Nederland is een populair land onder buitenlandse studenten. Aan onze universiteiten en hogescholen volgen nu bijna 75.000 internationale studenten met 161 verschillende nationaliteiten een volledige studie.

Vooral afgestudeerden uit Duitsland, China, Indonesië, Polen en België blijven vaak hangen. Dit in tegenstelling tot afgestudeerden uit Midden- en Zuid-Afrika, die juist zelden blijven.

EP-Nuffic, een centrum dat werkt aan internationalisering in het Nederlandse onderwijs, vermoedt dat dit komt door de slechtere arbeidsmarktperspectieven buiten Europa. Een andere oorzaak zou de gemiddeld langere duur van een hbo-opleiding ten opzichte van een wo-opleiding zijn.

Gelijk salaris

Voor de internationale studenten die blijven zijn er gelijke kansen. Zij werken even vaak en verdienen evenveel als hun Nederlandse leeftijdgenoten, blijkt uit het onderzoek. Van alle buitenlandse studenten die in 2008, 2009 en 2010 in ons land afstudeerden, woont respectievelijk 42 procent, 38 procent en 36 procent na vijf jaar nog in Nederland.