fbpx

Studenten_internationaal

Dit studiejaar staan 74.894 internationale studenten ingeschreven voor een volledige studie in het openbare hoger onderwijs in Nederland. Dat zijn er 4.235 meer dan het jaar ervoor. Het is de grootste stijging in het aantal internationale studenten sinds het studiejaar 2010-2011.

Record voor Neso-landen

Dit jaar zijn 9.749 internationale studenten afkomstig uit één van de elf landen die een Netherlands Education Support Office (Neso) binnen de grenzen hebben. Dit betekent een groei van 3.700 studenten. Dat is 60% meer dan in 2006. Nooit eerder kwamen er zoveel studenten uit deze focuslanden naar Nederland. Het is de sterkste groei in één jaar in zowel absolute als in relatieve aantallen: respectievelijk 1.256 studenten en 14.8%.

EP-Nuffic heeft de internationale kantoren gevestigd op locaties die strategisch belangrijk zijn voor Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. De belangrijkste taken van de Neso’s zijn de promotie van het Nederlandse hoger onderwijs, het uitvoeren van de Study in Holland campagne en het bevorderen van samenwerking tussen hogeronderwijsinstellingen.

Landen van herkomst

Met 22.200 studenten blijft Duitsland koploper als herkomstland van de internationale studenten. De verhouding met andere landen is meer in evenwicht gekomen sinds het studiejaar 2011-2012 toen Duitse studenten nog 40% uitmaakten van de internationale studentenpopulatie. EP-Nuffic heeft naar deze ontwikkeling een studie verricht getiteld ‘Analysis: Drop in German student numbers at Dutch universities of applied sciences’.

China en België staan op de tweede en derde plaats van de herkomstlanden met respectievelijk zo’n 4.300 en 2.600 studenten. Op de universiteiten nam het aantal Chinese studenten toe, op de hogescholen nam hun aantal iets af. In totaal zorgde dat voor een groei van meer dan honderd Chinese studenten in het studiejaar 2015-2016.